Isnin, 25 Januari 2010

APA...bacalah


Imam Ghazali : "Apa yang paling jauh dari kita di dunia ini?"Murid 1 : "Negeri Cina"Murid 2 : "Bulan"Murid 3 : "Matahari"Murid 4 : "Bintang-bintang"Iman Ghazali "Semua jawaban itu benar. Tetapi yang paling benar adalah MASA LALU. Bagaimana pun kita, apa pun kenderaan kita, tetap kita tidak akan dapat kembali ke masa yang lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini, hari esok dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama".


Iman Ghazali : "Apa yang paling besar di dunia ini?"Murid 1 : "Gunung"Murid 2 : "Matahari"Murid 3 : "Bumi"Imam Ghazali : "Semua jawaban itu benar, tapi yang besar sekali adalah HAWA NAFSU (Surah Al A'raf: 179). Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu kita


IMAM GHAZALI : "Apa yang paling berat di dunia?"Murid 1 : "Baja"Murid 2 : "Besi"Murid 3 : "Gajah"Imam Ghazali : "Semua itu benar, tapi yang paling berat adalah MEMEGANG AMANAH (Surah Al-Azab : 72 ). Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung, dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT meminta mereka menjadi khalifah pemimpin) di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut menyanggupi permintaan Allah SWT sehingga banyak manusia masuk ke neraka kerana gagal memegang amanah."


Imam Ghazali : "Apa yang paling ringan di dunia ini?"Murid 1 : "Kapas"Murid 2 : "Angin"Murid 3 : "Debu"Murid 4 : "Daun-daun"Imam Ghazali : "Semua jawaban kamu itu benar, tapi yang paling ringan sekali di dunia ini adalah MENINGGALKAN SOLAT. Gara-gara pekerjaan kita atau urusan dunia, kita tinggalkan solat "

Tiada ulasan:

Catat Ulasan